Nie każdy wie, czym jest gluten, ponieważ niemalże na każdym produkcie jest napisane, że zawiera lub też nie zawiera gluten, ale nie jest wyjaśnione czym on jest. To nic innego jak rodzaj białek roślinnych, występujących w pszenicy, jęczmieniu i życie.

Kto może spożywać pieczywo bezglutenowe?

najlepsze pieczywo bez glutenuNiektóre problemy wynikające z pracy układu trawiennego potrafią skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie, dlatego też wiele osób stosuje dietę eliminacyjną. Dla jednych jest to kwestia wyboru, a dla innych konieczność, zwłaszcza jeżeli chodzi o gluten. Mąka pszenna jest jego głównym źródłem, a jak wiadomo niemalże wszystkie wypieki ją zawierają. Dlatego też chcąc go wyeliminować z menu, trzeba na pewno wykluczyć pieczywo, ale nie wszystkie jego rodzaje. W sprzedaży znajdziemy też najlepsze pieczywo bez glutenu, które może być wykonane z mąki kukurydziane, ryżowe, jaglanej, gryczanej czy migdałowej. Każda z tych mąk jest bogata w witaminy i minerały, a także zawiera wartościowe węglowodany złożone. Z powodzeniem takie pieczywo można spożywać na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację. Wystarczy dodać ulubione warzywa, nabiał czy cokolwiek co sprawi, że będzie ono jeszcze smaczniejsze. Jedyną wadą pieczywa bezglutenowego może być jego cena, która bywa wyższa od wyrobów pszennych. Nie mniej jednak trzeba mieć na względzie zalety jakie niesie ze sobą jego spożywanie. W łatwy sposób można urozmaicić i wzbogacić swoją codzienną dietę w wartościowy produkt, który dodatkowo jest smaczny.

Jeżeli nie chcemy wydawać więcej pieniędzy na pieczywo bezglutenowe, to można je samodzielnie przygotować w domu, gdyż nie jest to skomplikowane zadanie. Można je zrobić z zastosowaniem drożdży piekarskich, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia czy też zakwasu na chleb.

O Autorze: Edward Bąk