Tłoczony na zimno olej z rokitnika jest wyjątkowym kosmetykiem. Charakteryzuje się owocowym zapachem, ma wyrazisty pomarańczowy kolor. Działa wzmacniająco, rewitalizująco i regenerująco. Po kosmetyk ten mogą sięgnąć osoby z cerą dojrzałą, trądzikową i tłustą. Świetnie sprawdzi się także w pielęgnacji cery naczyniowej, a także skłonnej do podrażnień. Olej z rokitnika jest produktem naturalnym, który jest cennym źródłem kwasów omega.

Korzystne działanie oleju z rokitnika

olej z rokitnika na twarzMoże być stosowany bezpośrednio na skórę, jak warto wykorzystać go także jako dodatek do różnorodnych preparatów kosmetycznych. Zawiera antyoksydanty, które skutecznie chronią włosy i skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pozyskiwany z owoców rokitnika olej działa przeciwzapalne i regenerująco. Jest sposobem na poprawę kolorytu skóry, doskonale łagodzi podrażnienia, sprawia, że cera promienieje. Warto zatem stosować systematycznie olej z rokitnika na twarz, a także ciało i włosy. Wzmacnia bowiem pasma, likwiduje łupież, sprawia, że włosy są lśniące i miękkie. Redukuje blizny i rozstępy. Sprawdza się także jako produkt do demakijażu, skutecznie usuwa resztki kosmetyków, dostarcza skórze wielu niezbędnych składników odżywczych. Stosując olej na skórę głowy możemy wzmocnić pasma, zregenerować strukturę włosów, pozbyć się łupieżu, zmniejszyć wypadanie włosów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do masek i odżywek. Doskonale pielęgnuje cerę dojrzałą, suchą, naczyniową, trądzikową. Z kolei stosowany na ciało spowalnia proces starzenia skóry, redukuje blizny, przebarwienia i rozstępy. Można dodawać go do kosmetyków po opalaniu. Olej z owoców rokitnika jest wyjątkowym kosmetykiem, którego stosowanie przez szereg korzyści. Warto zdecydować się zatem na wysokiej jakości produkt, gdyż tylko wówczas będziemy cieszyć się jego wyjątkowym działaniem. Wiele osób często stosuje także suplementy z rokitnikiem, gdyż skutecznie wspomagają one funkcjonowanie układu pokarmowego, obniżają ciśnienie, wspomagają walkę z wysokim poziomem cholesterolu.

Stosowany na skórę z olej z rokitnika redukuje zmarszczki, nawilża ją, poprawiając jej elastyczność. Zawiera cenne związki, które odpowiadają za jego wyjątkowe działanie. Warto stosować go zarówno w pielęgnacji, jak i kuchni. Jest często wykorzystywany także do przygotowywania różnorodnych przetworów. Olej z rokitnika spożywany na zimno zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, choroby wieńcowej oraz zawału serca. Działa profilaktycznie, jest szczególnie wskazany w przypadku osób ze zmianami miażdżycowymi.

O Autorze: rabartosz