Konopia dla wielu to skojarzenie odrazu z czymś niezgodnym z prawem. Jednak tu chodzi o tę konopię leczniczą, która jest stosowana w wielu kuchniach jak i pielęgnacji naszego ciała. W tym przypadku trzeba odróżnić te konopie siane z nasion od tych z których pozyskujemy tylko olej. Konopie siewne były znane od dawna, gdyż kiedyś wytwarzano z nich wytrzymałe liny i materiały, które stanowiły doskonały materiał budowlany.

Wpływ oleju konopnego na organizm

olej konopnyPrzede wszystkim olej konopny pozyskiwany jest z nasion, tłoczony w odpowiedniej temperaturze i gotowy do spożycia. Nie należy go dodatkowo podgrzewać i nie nadaje się do smażenia. Trzeba go stosować w takiej postaci jakiej jest. Smakiem i aromatem może przypominać słonecznika. Jednak jego duża zawartość omega jest tak wielka, że dzięki piciu tego oleju dostarczamy naszemu organizmowi dużo dobrych właściwości. Wpływa korzystnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również na samopoczucie. Ma lecznicze działanie w zapobieganiu cukrzycy, miażdżycy i nadciśnienia. Oprócz działania wewnętrznego w naszym organizmie świetnie sprawdza się też na zewnątrz, czyli do ciała jak i na skórę głowy czyli włosy czy paznokcie. Dodatkowo ma działanie kojące, łagodzące, ale również przeciwzapalnie, dlatego tak często korzysta z niego wiele osób. Dodatkowo oprócz właściwości leczniczych ma wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Pewno niewiele z nas wie, że olej konopny zawiera najwięcej witaminy K, która odpowiada za gojenie się ran i urazów.

Mimo nazwy, która źle może nam się skojarzyć weźmy pod uwagę, że jest to olej wydobyty w bardzo przepisowych warunkach i jak najbardziej można go stosować. Nie posiada skutków ubocznych, więc spokojnie jeśli chcemy uzbroić się w odpowiednią dawkę witaminy K oraz zdrowo żyć warto zainwestować w taki olej.

 

O Autorze: Wiesław Bucik