Olej rycynowy był powszechnie znany pokoleniu naszych rodziców i dziadków nie jako środek kosmetyczny, ale raczej środek na przeczyszczenie, reumatyzm i bóle stawów. Obecnie stosuje się go głównie w tym pierwszym zastosowaniu, ponieważ doskonale sprawdza się jako składnik o dobroczynnym wpływie na nasze włosy i skórę.

Olej rycynowy na rzęsy, skórę i włosy

olejek rycynowyJednym z najczęstszych obecnie sposobów na wykorzystanie olejku rycynowego są maski wzmacniające do włosów i przyspieszające ich porost. Ponieważ trudno go zmyć z włosów, polecany jest jako dodatek do innych kosmetyków bądź też stosowany solo tylko na skórę głowy. Posiada silne działanie regeneracyjne i nawilżające, dlatego jest też chętnie stosowany do pielęgnacji cery oraz powszechnie wykorzystywany do pomadek i balsamów do ust. Zapewnia na skórze piękny połysk, dlatego jest ulubieńcem osób, które tworzą własne błyszczyki i pomadki. Do tego kobiety uwielbiają olejek rycynowy również i za to, że pozwala wzmocnić i zagęścić rzęsy i brwi, a także je przyciemnić. Regularne stosowanie pozwala za grosze cieszyć się pięknymi, gęstymi rzęsami, ciemnymi na całej długości, co oznacza dla niektórych kobiet, że mogą zrezygnować z tuszu do rzęs. Nie jest to dane wszystkim, jednak nawet przeciętna kobieta będzie zadowolona z efektów. Warto wybrać olejek zamiast inwestować w drogie kosmetyki do rzęs, które dadzą podobny lub słabszy efekt, a kosztują wielokrotnie więcej.

Olej rycynowy jest jednym z tych tanich, wartościowych produktów, które każdy powinien mieć w domu. To doskonała kosmetyczna alternatywa dla wielu innych środków o podobnym działaniu, a przy tym jest łatwo dostępny i bezpieczny w stosowaniu. Jego regularne stosowanie już w ciągu kilku tygodni daje zauważalne, pozytywne rezultaty.

O Autorze: Edward Bąk