Wyprodukowanie wysokiej jakości wyrobów cukierniczych i piekarniczych, wymaga używania wysokiej jakości maszyn. Dzięki nim możliwe staje się wytwarzanie chleba, bułek czy innych gatunków pieczywa, które zachowuje stałą jakość, wygląd i aromat. Jakie maszyny są instalowane w piekarniach, gdzie wytwarza się wiele gatunków pieczywa, a także ciast i deserów?

Maszyny instalowane w piekarniach

maszyny piekarniczeJednym z najczęściej używanych typów maszyn w piekarni są piece rurowe, przeznaczone do wypieku różnych produktów. Tego typu maszyny piekarnicze mogą być używane po to, aby móc otrzymać jednorodne wizualnie i smakowo pieczywo, które jest wypiekane permanentnie w danej piekarni. Piece tego typu posiadają komory, dzięki którym możliwe jest równomiernie wypiekanie bułek czy chleba w każdej z nich. Kolejnym rodzajem pieca piekarniczego jest model obrotowy. Jest on wykorzystywany umieszczania w nim blach o różnych gabarytach, co sprawia, iż w komorze tego typu pieca możliwe jest wypiekanie wielu wyrobów. W piecach tego typu możliwe jest umieszczanie nawet dwóch wózków, na których umieszczone jest niewypieczone pieczywo. Ważnym aspektem pracy pieca w piekarni jest jego niezawodność. To dlatego kupowane są piece najwyższej jakości, i takie, które nigdy nie zaskoczą pracowników nieoczekiwaną awarią. jest to bardzo ważny aspekt pracy piekarni, ze względu na fakt, iż tego typu miejsca pracują w dużej mierze w systemie ciągłym.

Piece piekarnicze posiadają także intuicyjne i niezawodne systemy sterowania, które pozwalają na szybkie nastawienie temperatury oraz innych parametrów, potrzebnych do rozpoczęcia wypieku. Wiele pieców posiada także elektromechaniczny panel sterowania, który ułatwia pracę, i powoduje, iż praca przebiega płynnie i bezproblemowo.

O Autorze: aniam