Dbanie o czystość sieci kanalizacyjnej jest bardzo ważne, aby nie dopuszczać do przenikania zanieczyszczeń do wód gruntowych. W miejscach, gdzie pojawia się ryzyko spływania olejów i zawiesin wraz z wodami opadowymi, muszą pojawić się separatory tłuszczów, które nie dopuszczą do ich przedostania się do ścieków, gdzie mogłyby zagrozić zdrowiu ludzi.

Jak działają separatory tłuszczu?

separator tłuszczuWśród urządzeń służących do podczyszczania wód opadowych, zanim spłyną one do ścieków, pojawia się, między innymi separator tłuszczu. Jest to mechanizm niezbędny we wszystkich miejscach, gdzie pojawia się ryzyko spływania niepożądanych substancji do sieci kanalizacyjnej. W restauracjach, kuchniach zbiorowego żywienia oraz zakładach przetwórstwa spożywczego generowane są zanieczyszczenia w postaci tłuszczów i skrobi, które przedostałyby się do ścieków, gdyby nie praca separatora. Działa on na zasadzie grawitacji i różnicy gęstości. Jest wypełniony wodą, dzięki czemu może wynosić oleiste zanieczyszczenia na powierzchnię a cięższe od zawartości zanieczyszczenia opadną na dno. Płyny zebrane w separatorze muszą być w równych odstępach czasu opróżniane, po czym ponownie napełnia się urządzenie wodą. Wykonywane jest to za pomocą specjalistycznych urządzeń, przez ludzi do tego wykwalifikowanych. Separatory mogą być zbudowane z żelbetu, stali nierdzewnej lub poliestru, w zależności od potrzeb klienta i ilości przepływającej wody.

Dzięki swojej prostej budowie i zasadzie działania, separatory są bardzo powszechnie stosowanymi urządzeniami, które świetnie sprawdzają się w swojej roli. Regularne czyszczenie, przez osoby do tego wykwalifikowane, pozwoli na bezawaryjne korzystanie z separatorów przez bardzo długi czas, nawet w najbardziej wymagających miejscach.

O Autorze: Sebastian