Często osoby na diecie bezglutenowej zastanawiają się czy sklepowe chipsy ziemniaczane zawierają w sobie gluten? Pytanie wydaje się zabawne ponieważ jak powszechnie wiadomo ziemniaki nie zawierają w sobie glutenu więc tym samym chipsy też nie powinny. Nic bardziej mylnego.

Bezglutenowa przekąska do zrobienia w domu

chipsy bezglutenoweZiemniaki same w sobie oczywiście glutenu nie zawierają. Jednak przyprawy, substancje zapachowe, barwniki i wszystkie inne składniki chipsów przylepiane są do ziemniaków właśnie przy pomocy glutenu. Bardzo często na opakowaniach produktu nie ma tej informacji. W takim przypadku osoby, które są na diecie bezglutenowej albo z zakupów muszą zrezygnować, albo spożywają gluten w chipsach nieświadomie. Dostępnych jest jednak coraz więcej produktów, których producenci wyszli na przeciw potrzebom i umieścili takie informacje na opakowaniu. Oznaczenie zawiera notatkę, że produkt zawiera niewielkie ilości glutenu lub informację o tym, że produkt jest bezglutenowy. Zawsze lepiej wybierać przekąski z oznaczeniem o braku glutenu. Wtedy skład produktu jest znacznie krótszy i zawiera same podstawowe składniki. Ale chipsy bezglutenowe można również wykonać samemu w domu. Wystarczy obieraczką zetrzeć ziemniaki na cienkie talarki. Następnie pokrojone ziemniaki smażymy na głębokim oleju, aż się zrumienią. Gotowe chipsy należy wyłożyć na papier, aby odsączyć resztki tłuszczu. Potem jedyne co należy zrobić to dodać wedle własnego uznania przyprawy i chipsy bezglutenowe są gotowe.

Dieta bezglutenowa to nie jedynie wymysł współczesnych kobiet. Tak naprawdę w wielu przypadkach nie jest to wybór a konieczność. Osoby, które nie mogą spożywać produktów glutenowych muszą bardzo zwracać uwagę na składy produktów. Dlatego tak ważne jest, aby producenci oznaczali odpowiednimi informacjami opakowania.

O Autorze: Edward Mokry